Hidronefroza este dilatatia cailor urinare intrarenale datorate unui obstacol in eliminarea urinii. Obstacolul este de cele mai multe ori intrinsec – adica se gaseste in interiorul caii urinare – si este reprezentat de o piatra. Calculul poate fi situat in locul unde se uneste ureterul cu bazinetul renal, sau pe ureter. Alte localizari ale pietrelor de regula nu determina aparitia hidronefrozei.
Hidronefroza poate fi congenitala (din nastere), caz in care obstacolul pe cale urinara este o stenoza, adica o zona cu diametru redus al caii de eliminare a urinii. In acest caz, de cele mai multe ori stenoza se gaseste chiar la nivelul jonctiunii pieloureterale (bazinet – ureter), afectiunea purtand numele de stnoza de jonctiune pieloureterala (JUP).
Hidronefroza poate apare si in cazul unor compresii extrinseci a cailor urinare cum ar fi tumorile cu alta localizare decat cea urinara (neoplasmul de col uterin de exemplu).
Tumorile caii urinare pot determina de asemenea dilatatii ale acesteia, astfel tumorile bazinetale, ureterale, si cele vezicale sunt posibile cauze ale hidronefrozei.