Hematuria este termenul care inseamna sange in urina. Poate apare intr-o multitudine de afectiuni, unele mai usor de tratat alte cu evolutie grava. Ceea ce este absolut important de stiut este ca orice hematurie trebuie investigata. Uneori aparitia urmata de disparitia spontana a hematuriei poate ascunde afectiuni grave precum tumorile.
Calculii determina hematurie in masura in care produc leziuni ale mucoasei aparatului urinar determinand sangerari in acele locuri.
Tumorile pot sangera spontan, tumorile urinare fiind de multe ori diagnosticate doar prin hematurie ca unica manifestare. Trebuie si aici subliniat inca o data ca o tumora cu cat este depistata intr-un stadiu mai precoce are sanse mult mai mari de vindecare.
Exista si afectiuni acompaniate de hematurie al caror tratament este exclusiv medicamentos – de exemplu cistita hemoragica, dar niciodata nu trebuie sa minimizam o hematurie. Intotdeauna hematuria trebuie sa traga un semnal de alarma si sa ne trimita la un consult urologic.
Tratamentele ale altor afectiuni pot determina aparitia hematuriei, de exemplu tratamentul cu anticoagulante din diverse afectiuni cardiace, care daca nu este corect supravegheat poate duce la supradozarea agentului anticoagulant.