Litiaza urinara
Una dintre cele mai frecvente patologii tratate de urolog. Pietrele (calculii) pot sa fie localizati oriunde in aparatul urinar de la rinichi pana la nivelul uretrei.
Pietrele sunt diferite intre ele ca forma, dimensiune si compozitie chimica. Unele pietre sunt mai fragile, se sparg mai usor, altele sunt dure si chiar foarte dure.
Tratamentul calculilor este de multe ori o provocare pentru urolog. Pacientii prefera metode de tratament simple, neinvazive, nedureroase si mai ales rapide si eficiente, cu toate acestea nici o metoda nu este perfecta.
In functie de simptomatologie, dimensiunile calculului si posibilele complicatii prezente, varianta terapeutica prezentata de medicul urolog este personalizata fiecarui pacient. Toate metodele propuse se regasesc in ghidurile terapeutice actuale – europene si americane.
- Litotritia extracorporeala
Una dintre cele mai simple si eficiente metode de spargere a calculilor este litotritia extracorporeala (ESWL). Aceasta metoda se foloseste in special pentru calculii situati in rinichi si primul segment al ureterului. Eliminarea fragmentelor se realizeaza pe cale naturala fara o interventie chirurgicala.
Exista o limita de cca 2 cm a dimensiunii pietrei pentru care metoda are eficienta maxima. Cu toate ca orice calcul de orice dimensiune poate fi supus unei asemenea proceduri, dimensiunea de 2 cm s-a constatat a fi cea mai utilizata limita, calculii de dimensiuni mai mari necesitand atat un numar mult mai mare de sedinte de litotritie si in plus acestia genereaza o cantitate foarte mare de fragmente care trebuie eliminate.
In cazul calculilor initial voluminosi fragmentele rezultate pot fi mari sau datorita numarului lor foarte mare se pot bloca pe ureter (calea de eliminare) impunand de cele mai nulte ori o interventie endoscopica.
ESWL-ul se poate face fara anestezie, intrucat nu este o manevra dureroasa. Cu toate ca precautiile sunt ca in cazul unei operatii, ESWL-ul nu presupune nici un fel de incizii, putandu-se efectua in regim complet ambulator. In anumite cazuri ESWL-ul necesita atat internare cat si posibil anestezie.
Intrucat ESWL-ul este similar unei interventii chirurgicale inaintea efectuarii litotritiei se impune efectuarea unui set de analize de laborator si imagistice.
Analizele sangvine absolut necesare sunt:
– Hemograma
– Uree
– Creatinina
– Probe de coagulare (pT, APTT, etc)
– Sumar de urina
– Urocultura
Investigatiile imagistice obligatorii sunt
– Urografie sau Tomografie cu substanta de contrast
– Ecografie.
2. Ureteroscopia
O alta interventie chirurgicala endocopica (fara incizie) este ureteroscopia, adica utilizarea unui aparat care patrunde pe calea urinara, permite vizualizarea pietrei si cu un dispozitiv in contact cu calculul fragmentarea acestuia.
Ureteroscopia este o manevra care se poate efectua numai in sala de operatie, necesitand atat anestezie cat si un instrumentar adecvat.
3. NLP-ul (Nefrolitotomia percutanata)
Este o interventie endocopica utila in cazul calculilor de mari dimensiuni (peste 2,5 cm) situati in rinichi. Este o interventie laborioasa care presupune accesul direct in rinichi printr-o incizie la piele de cca 1,5 cm si crearea unui traiect prin care se introduce endoscopul ce permite fragmentarea si extragerea calculului.
NLP-ul este tot o interventie endoscopica dar ale carei riscuri sunt mult mai mari comparativ cu ale altor metode endoscopice.
In tratamentul litiazei nu trebuie uitata interventia chirurgicala clasica, deschisa, care este inca o alteternativa viabila de tratament in situatii speciale.
Un element special in litiaza aparatului urinar este prevenirea recidivelor. Se stie ca exista mai multe tipuri litiazice. Pentru 3 tipuri exista regimuri alimentare care vor scadea frecventa recidivelor. Aceste regimuri le puteti downloada din linkurile urmatoare.