Adenomul sau hipertofia benigna de prostata este o afectiune benigna care consta in marirea dimensiunilor prostatei.

Practic ne aduce la medic urinatul frecvent, in special cel in timpul noptii. Uneori adenomul se complica cu infectii urinare astfel incat urina miroase urat. Poate apare si hematuria (urinarea cu sange), care nu este specifica adenomului de prostata ci mai frecvent intalnita in alte afectiuni urinare.

Adenomul are o evolutie sinuoasa, de cele mai multe ori progesiva in final ducand la complicatii precum cele mentionate sau chiar retentie acuta de urina (asa zisul blocaj urinar).

Adenomul de prostata trebuie in primul rand diferentiat de cancerul de prostata, care in stadiile initiale are manifestari similare, dar reprezinta o cu totul alta entitate ce se trateaza diferit.

Trtamentul adenomului de prostata se poate face pe cale medicamentoasa, sau endoscopic chirurgical. Adenoamele de mari dimensiuni (peste 80-100g) beneficiaza in general de chirurgia deschisa. In ultima vreme evolutia tehnologiei a permis dezvoltatea unor metode de tratament endoscopice si pentru adenoamele voluminoase, metode care se aplica cu succes in majoritatea tarilor din lume (green laser, rezectie bipolara, etc)