Adenocarcinomul de prostata se mai numeste si cancerul prostatic. Este o boala grava cu evolutie progresiva.
De regula simptomatologia la debut este nespecifica asemanatoare adenomului de prostata cu mictiuni frecvente, mictiuni nocturne frecvente, determinate de cresterea de volum a prostatei. Cu toate acestea evolutia este continua si progresiva, pacientul urinand din ce in ce mai dificil, mergand pana la retentia acuta de urina (imposibilitatea de a urina cu vezica urinra plina).
Cancerul de prostata evolueaza atat local cat si la distanta, in timp netratat ducand la aparitia metastazelor ganglionare si in alte organe.
Exista un test de depistare a cancerului de prostata care este recomandat oricarui barbat peste 50 de ani – PSA (antigenul prostatic specific). Acesta este o substanta produsa de celulele prostatice care se gaseste in sange. Valoarea sa creste in cancerul de prostata, fiind astfel un marker al acestei afectiuni. Din pacate nu este un marker perfect, valori crescut putandu-se intalni si in alte afectiuni precum adenomul de prostata voluminos, prostatite, etc. Pentru a diferentia cresterea PSA-ului din cancerul de prostata de cea din alte afectiuni este necesar consultul unui urolog care poate face diagnosticul diferential al afectiunilor respective.
Pentru cancerul de prostata este absolut obligatorie efectuarea punctiei biopsie prostatice (cu ajutorul unor ace speciale se recolteaza fragmente de tesut prostatica ce se examineaza la microscop), numai prin aceasta metoda diagnosticul de cancer de prostata fiind cert 100% si putand fi tratat ca atare.
Tratamentul cancerului de prostata este individualizat si personalizat functie de stadiul in care a fost detectat, putanf fi chirurgical sau oncologic, ori de multe ori o combinatie a acestora.
Trebuie mentionat ca un cancer de prostata are de regula o evolutie cu atat mai lenta cu cat a fost depistat la varsta mai inaintata, dar orice cancer trebuie sa fie tratat de medicul specialist.